Bouwkundige keuring
U laat een bouwkundige keuring uitvoeren als u zekerheid wilt hebben over de staat van de woning. Als u bij de aankoop van een woning een bouwkeuring laat uitvoeren, voldoet u direct aan de onderzoeksplicht.
Bouwkundige inspectie
Er zijn twee soorten bouwkeuringen. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen een bouwkundige keuring met bouwkundig rapport en een bouwkundige meeloopkeuring.
Bouwkeuring met bouwkundig rapport
Bij een aankoopkeuring inclusief bouwkundig rapport maakt de bouwkundige een bouwkundig rapport op na afloop van de inspectie. De bouwkundige maakt foto's en aantekeningen tijdens de keuring die naderhand verwerkt worden in een bouwkundig rapport. Deze werkwijze maakt dat u zelf niet aanwezig hoeft te zijn bij de bouwkundige keuring.
Bouwkundige meeloopkeuring
U bent zelf aanwezig bij een bouwkundige meeloopkeuring. De bouwkundige maakt na afloop geen rapport van de keuring, dus het is belangrijk dat u zelf aantekeningen maakt en vragen stelt. Vaak is het mogelijk om op een later moment alsnog een bouwkundig rapport te laten maken. De bouwkundige houdt hier meestal rekening mee door zelf aantekeningen en foto's te maken.
Bouwkundig rapport
In het bouwkundig rapport staat in detail beschreven wat de bouwkundige staat van de woning is. De bouwkundige bekijkt alle details van de woning. Hierbij moet u denken aan:
- Het dak;
- De binnen- en buitenmuren;
- De fundering;
- De aanwezige isolatie;
- Elektrische voorzieningen;
- Leidingwerk.
Naast deze zaken rondom de constructie van de woning, kijkt de bouwkundige ook naar het schilderwerk en andere onderdelen van de woning die met de afwerking te maken hebben. Al deze zaken worden opgenomen in het bouwkundig rapport.